Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Turistický chodník Kolova hora

Zemepisná poloha obce Pusté Čemerné vytvára dobré podmienky pre turistov v lete aj v zime. Najväčším lákadlom je blízky les, v ktorom je veľa ciest a cestičiek. Zvláštnosťou tohto malého horstva je, že je vytvorený zo Zeolitu. Takmer všetky staré domy v obci sú postavené z tohto kameňa. Naši predkovia ho volali aj „teplý kameň“.  Je to hornina v poslednom čase zaujímavá pre chemický, potravinársky, farmaceuticky priemysel.  Les ponúka zaujímavá rastlinstvo ako buk, dub, hrab, čerešna divá a iné. V lese žije srnčia, či diviačiu zver, ktorej je tu dostatok. V čase, keď rastú huby je tento les hubárskym rajom. Zbierať môžete najmä hríby, kozáky, suchohríby, trúdnik klobučkaty (barania hlava), bedle i ďalšie druhy. Les ponuka aj možnosť pre opekanie a posedenie v prírode.

Aj toto bola inšpirácia pre nadšencov z obce, ktorí cez tuto nádhernú scenériou vytvorili turisticky chodník. Meno nesie po najvyššom bode tohto horstva – Kolovej hore (227 m n.m.) a je značená  žltou značkou. Ide vlastne o jeden okruh a povedie vás celým týmto krásnym prostredím.  Samotná trasa je nenáročná a je vhodná pre všetky vekové kategórie. Dĺžka okruhu je 9969 metrov. Na jeho pohodlné zvládnutie si rezervujte 3 až 4 hodiny.

 

Popis chodníka

Mapka_-_Chodník_Kolová_hora

Turistický chodník začína v obci Pusté Čemerné. Od križovatky pri obecnom cintoríne po žltej značke miniete posledný obývaný dom, prídete k fotovoltaickej elektrárni. Ak pôjdete po jej pravej strane, vždy po žltej značke vojdete do lesa, žltá značka vás dovedie do priestoru obecnej strelnice.  Priestor strelnice vznikol po ťažbe zeolitu. Na strelnici si môžete prečítať ďalšie informácie. Tento úsek cesty môžete absolvovať aj na horskom bicykli.

Ak sa rozhodnete od fotovoltaickej elektrárne ísť po ľavej strane, stále po žltej značke cesta vás privedie do lesa. Na kopci vľavo môžete vidieť rozhľadňu, obľúbené miesto na opekanie a voľný čas. Pri vstupe do lesa natrafíte na  žltú značku.  Pri miernom stúpaní vás žltá značka dovedie na asfaltovú cestu. Ak z tejto cesty neodbočíte a pôjdete smerom na sever (v pravo) po približne 5 km dôjdete na štátnu cestu, ktorá spája mesta Strážske – Vranov nad Topľou.

V prípade, že po príchode na asfaltovanú cestu sa rozhodnete isť smerom južným (naľavo) bude vašim sprievodcom už len modrá značka. Po nej sa postupne dostanete na koniec asfaltovej cesty. Modrá značka pokračuje ďalej po lesnej ceste smerom k obciam Lesné, Suché, Pozdišovce.

 

Prechádzka Kolovou horou

20181117_091948

Od roku 2009 sa každoročne 17. novembra schádzajú, nie len miestny obyvatelia, ale aj turisti z okolia, na tradičnom turistickom pochode „Prechádzka Kolovou horou“. 

Organizátori podujatia, zároveň realizátori chodníka, pripravujú pre návštevníkov každoročne niečo nové. Či už ide o zmenu trasy, vybočenie z trasy na zaujímavé miesto alebo upomienkovým predmetom, ktorý dostane každý účastník.

Toto podujatie sa teší čoraz väčšej návštevnosti a oslovuje všetky vekové kategórie. Tak aj vás pozývame, či už na súkromnú prechádzku, ale aj na samotný pochod Kolovou horou.

Tešíme sa na Vás.